Qui som

Arqueoescena és una estructura de professionals i investigadors procedents dels àmbits de l’arqueologia, la filologia, la pedagogia, el teatre, la música, la dansa i el turisme cultural.

Té com a missió transferir els resultats de la recerca i l’experimentació a l’educació i la difusió de la cultura. La seva finalitat és reconstruir la història i mostrar-la d’una manera diferent en els seus escenaris originals o recreant-ne els ambients.

M. Isabel Panosa Domingo
M. Isabel Panosa Domingo
Directora d’Arqueoescena

Col·laboradors

Jovita FerrerGuions teatrals
Antònia FernándezComunicació
Boris Rotenstein i Sergi XirinacsDirecció teatral
Toni Gómez i Guillermina CollCoreografia
Ballarines de l'institut del Teatre de Barcelona
Josep Antoni Clua i Ramon TornéExperts en teatre clàssic
Agustí Farré, Josep M. Piñol, Marcel Ferré i Àngels SabatéActors
Olga Miracle, Raúl Lacilla, Maria Gibert i Maribel PanosaMúsics
Cor TarakonCantants
Judit Ciurana i David DomingoEducadors i intèrprets de patrimoni

Missió

Arqueoescena es constitueix com un pont dinàmic entre el patrimoni historicoarqueològic i la societat actual per “mostrar la vida que s’amaga darrere de les pedres”.

Per què? Perquè posar en relleu les arrels culturals en els seus propis escenaris històrics aporta valor al territori i enriqueix alhora el bagatge de les persones i de la societat en general.

Aquesta alternativa s’adiu bé amb el context de la societat del coneixement i amb la qualificació de Tàrraco com a Ciutat Patrimoni de la Humanitat, un dels escenaris d’actuació més destacats d’Arqueoescena.

Visió

Arqueoescena ha concebut una línia pionera en la creació d’espectacles i tallers de recreació històrica. En aquest sentit, aspira a ser un referent destacat en la difusió de la memòria històrica mitjançant el llenguatge escènic.

Treballa per implantar aquestes noves formes de presentació als diferents monuments i espais museístics que representen l’antiguitat clàssica a Catalunya. Alhora, aposta per mantenir una plataforma d’experimentació i innovació en el disseny de nous projectes per posar-los en marxa a la ciutat o estendre’ls en els espais patrimonials del nostre territori com a l’exterior.

El seu objectiu prioritari és perseguir l’excel·lència en els continguts, en els formats i en la prestació del servei.

Valors

 • Oportunitat

  Oferir una alternativa innovadora en la difusió de la memòria històrica del patrimoni històric i arqueològic. Tant les tendències actuals com la aposta de centres patrimonials com Tarragona, Empúries, Badalona, Sant Boi de Llobregat, etc. per la recreació històrica, constitueixen un terreny adobat per al desenvolupament d’Arqueoescena.

 • Interactivitat

  Difondre el llegat històric mitjançant propostes que potenciïn la participació, l’experimentació i la vivència.

 • Creativitat

  Fugir de mètodes convencionals i abordar formes transversals i imaginatives que eduquin i entretinguin al mateix temps.

 • Complementarietat

  Establir una correspondència directa amb els plans curriculars formatius. S’ofereix als destinataris una il·lustració dinàmica dels continguts estudiats i una ampliació dels horitzons d’aprenentatge, per afegir-los a l’experiència personal.

 • Impacte

  Provocar emoció i gaudi estètic per aconseguir una millor eficàcia comunicativa i sensibilitzar el visitant sobre els monuments i la seva memòria històrica.

 • Rigor científic i autenticitat

  elaborate totes les propostes d’acord amb criteris històrics, basats en la investigació de fonts arqueològiques, filològiques i musicològiques, entre d’altres.

 • Innovació

  Aplicar contínuament noves eines, tècniques i perspectives en el disseny de productes i serveis. A més, aquesta aplicació integra en el disseny els resultats de la recerca i les noves tendències en l’àmbit cultural.

 • Talent

  Apostar per un estàndard alt de qualitat gràcies al nivell formatiu i a l’expertesa professional de les persones implicades tant en el disseny del producte com en el servei: investigadors, creadors, educadors,  intèrprets, tècnics…